Targonca téli felkészítése

dec 20, 2022 | Hírek

A rendszeres szervizelés, karbantartás elengedhetetlen része a targonca-géppark hatékony üzemeltetésének. A hideg és a téli időjárás közeledtével a targoncás munka nehézzé, sőt veszélyessé válhat, mivel előre nem látható kockázatokat hordozhat magában.

Ahhoz, hogy a kezelők biztonságban legyenek és a géppark hibátlanul teljesítsen, a megfelelő szerviz- és karbantartási rutin elengedhetetlen mind a beltéri, mind a kültéri műveletekhez. Egész évre tervezett karbantartási programok javasoltak ahhoz, hogy gépek a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Ha azonban a karbantartást reaktívan közelíti meg vagy házon belül végzi, itt van néhány tennivaló. Alábbi anyagunkban ebben próbálunk segíteni.

Időjárás-előrejelzés követésének fontossága

Zord időjárás esetén elsőbbséget kell adni a biztonságnak, és meg kell határozni, hogy milyen munkákat lehet elvégezni.

Elektromos targonca akkumulátorának ellenőrzése

Elektromos targoncák esetében tartsa az akkumulátorokat teljesen feltöltve. A hideg hőmérséklet hatással van az akkumulátor elektrolitjára, ami miatt az besűrűsödik és nem képes a megfelelő teljesítményhez szükséges kémiai reakciót elérni.

Üzemidő tervezésekor figyelembe kell vennie a hideg időjárást. Az akkumulátorok hidegebb időben gyorsabban lemerülnek, és hosszabb ideig tarthat a töltésük, ha a töltőhely nem klimatizált, ezért előfordulhat, hogy a töltési ütemtervet ennek figyelembevételével kell megtervezni. Mivel a téli hónapokban gyakori a csapadék, fontos gondoskodni arról is, hogy az akkumulátorok és az elektromos alkatrészek szárazon maradjanak, a targoncák fedeleit zárva tartsák, hogy elkerüljék a töltőcsatlakozók és a belső elektromos berendezések károsodását és korrózióját.

Szervizeltetés fontossága

A targoncák szervizelése létfontosságú a munkahelyi biztonság garantálásában és a targoncák folyamatos üzemeltetéshez. Minden műszakot ellenőrzések sorozatával kell kezdeni, hogy a targoncák maximális hatékonysággal működjenek, a talált hibákat szükséges naplózni és minél hamarabb kijavítani.

A téli ellenőrzések tartalmaznak néhány olyan kiegészítő elemet, amelyeket nyáron nem kell olyan gyakran elvégezni. Ezek közé tartozhat annak ellenőrzése, hogy a fagyálló folyadékot feltöltötték-e (mind a motorban, mind a szélvédőmosóban, ha van ilyen), ellenőrizték-e a fagyáspontját, hogy biztosan ne legyen túl alacsony.  Ellenőrizze továbbá az ablaktörlő lapátok állapotát és szükség esetén – ha a lapátok kopottak vagy töredezettek – cserélje le azokat. A gumiabroncsok megfelelő állapota fontos a nedves vagy jeges úton való közlekedéshez, valamint a lámpák kiváló működésének ellenőrzése is elengedhetetlen. Folyamatosan ellenőrizze az üzemanyagszintet és szükség esetén töltse fel azt. Ha az üzemanyagtartálya alacsony, kondenzáció képződhet, ami a gép teljesítményének csökkenését vagy teljes leállását okozhatja. Használjon megfelelően minősített olajokat és kenőanyagokat. A legalacsonyabb hőmérsékletnek megfelelő téli súlyú olajok használata is ajánlott.

A biztonságos üzemeltetés további lépései közé tartoznak

Ha a targoncája nem rendelkezik fülkével és folyamatos a kinti munkavégzés, érdeklődjön esővédelmi, illetve komplett fülke felszerelésének lehetőségéről, akár utólagos fűtés biztosításával. A tapadás és stabilitás érdekében győződjünk meg arról, hogy a gumiabroncsokat téli használatra tervezték. A fúvott gumiabroncsok rossz körülmények között jobban teljesítenek, mint a tömör gumik. Indokolt esetben használhat láncokkal vagy szegecsekkel ellátott gumiabroncsokat. Hagyja a targoncát bemelegedni, különösen fontos ez a hidraulikarendszer esetében.  Csak olyan gyorsan menjen, amennyire a körülmények biztonságosan megengedik.  Biztosítsa a folyamatos látási viszonyokat. Hagyja abba a munkát, ha a körülmények romlanak (korlátozott látási viszonyok, csúszós felületek stb.).

A belső égésű motorral felszerelt targoncák esetében hideg időben különösen óvatosnak kell lennie. Az egyébként nyitott ajtók és ablakok zárva bezárásakor a kipufogógázok és egyéb gázok koncentrálódhatnak.

Végül, de nem utolsósorban győződjünk meg arról, hogy kezelők felkészültek a hidegben való munkavégzésre. Bárki, aki fagyos környezetben dolgozik, ki van téve a hidegstressz kockázatának. Fontos, hogy téli védőfelszerelés viselete, a meleg réteges öltözködés elengedhetetlen a kesztyűvel és a sapkával, valamint a szélálló ruházattal együtt. A felsőruházatnak jól látható színeket kell tartalmaznia, vagy biztonsági mellényt kell viselni a felsőruházat felett. Gondoskodjon arról is, hogy a kezelői tartsák meg a szüneteket. Extrém időjárási körülmények között a szokásosnál jobban kell koncentrálniuk, ami további mentális megterhelést jelent. A szünetek segítenek a gépkezelőknek, hogy hosszú távon is a legjobb teljesítményt nyújtsák.

Megfelelő tartozékok, alkatrészek

A megfelelő, jól karbantartott targonca teljesen optimalizált állapotban is szükség lehet néhány kiegészítő tartozékra, amikor a hőmérséklet csökken és a nappali órák rövidülnek. Ilyenek lehetnek a biztonsági lámpák, hólánc a gumikra, ülésmelegítő a kabinban, de akár kiegészítő fényszórókat is felszerelhetnek a targoncákra, hogy megkönnyítsék a munkavégzést nehéz körülmények között.

Képezze a targoncavezetőket

Annak megoldása, hogy a járművezetők minden időjárási körülmény között megfelelően képzettek legyenek a járművek kezelésére, nemcsak a vállalkozás általános termelékenységének, hanem minden érintett biztonságának előnyére válik. A gyakori képzések segíthetnek felkészíteni a csapatot az olyan szezonális problémákra, mint a rossz tapadás vagy a nedves, jeges téli időjárás okozta korlátozott látás. Ezek a tréningek a targonca volánja mögött dolgozók magabiztosságát is növelhetik, ami egész évben időjárástól függetlenül biztonságos és hatékony működést eredményez.

 

Biztonságos üzemeltetést kívánunk!
  “Vannak, akik megélik a történelmet! Mi építettünk egyet!”

  A Clark egy több mint 100 éves tapasztalattal rendelkező márka, mely megalkotta a világ első targoncáját 1909-ben az USA-ban. Az azóta eltelt időben a globalizáció adta lehetőségeket kihasználva a gyártás több kontinensen is zajlik, az európai központ Duisburgban található.

  A márkára a mai napig jellemző a németes precizitás, az innováció, az erő, a strapabírás, a robosztus megjelenés és a környezettudatos szemlélet. A kínálatban a teljes termékpaletta megtalálható, legyen szó elektromos, dízel, gázüzemű targoncáról, vagy raktártechnikai eszközökről. 

  Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy  a Clark targonca a világ egyik legkeresettebb targoncája.

  https://www.clarkmheu.com/en/

  Képviselt márkánk, a Clark a világ egyik legmegbízhatóbb gépe

  Ezt bizonyítja, hogy Európában több alkalommal elnyerte az “Év Targoncája” díjat. Több mint 100 éves múltja, a folyamatos kutatás-fejlesztés, a vevőorientált innováció révén a Clark megteremtett egy olyan minőségi targonca-palettát, amellyel Európa szerte élvezi a Vevők bizalmát.

  A Clark 1909-ben alkotta meg a világ első targoncáját 1909-ben az USA-ban. Az azóta eltelt időben a globalizáció adta lehetőségeket kihasználva a gyártás több kontinensen is zajlik, az európai központ Duisburgban található.

   

  A márkára a mai napig jellemző a németes precizitás, az innováció, az erő, a strapabírás, a robusztus megjelenés és a környezettudatos szemlélet.

   

  A kínálatban a teljes termékpaletta megtalálható, legyen szó elektromos, dízel, gázüzemű targoncáról, vagy raktártechnikai eszközökről.

   

  Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy a Clark targonca a világ egyik legkeresettebb targoncája.

   

   

   

  És akkor egy kis történelem!

  2018
  Jelentős technológiai fejlesztéseknek köszönhetően piacra kerül az S széria, ami teljesen új külsővel és okos vezérléssel teszi magasra a lécet.

  2017
  A Clark a 100. születésnapját ünnepli, melynek keretein belül egyedi dizájnnal és extra kedvezményekkel dob piacra bizonyos típusokat. Emellett a belsőégésű szekció 2-3,3 tonnás szegmensében megjelenik a GTS széria.

  2015
  Megújul a belsőégésű- és az elektromos paletta, megjelenik a Clark személyszállító járműve.

  2014
  Átadásra kerül az új központ a németországi Duisburgban, ezzel egyidejűleg megindul a teljes raktártechnikai paletta frissítése.

  2013
  A gyár piacra vezeti saját fejlesztésű vontatóját.

  2007
  Ismét megnyitja kapuit az európai központ Mülheimben.

  2006
  A Clark kilép a globális piacra. Újra beindul a termelés az USA-beli Lexingtonban.

  2001
  Megjelenik az új GEN2 széria.

  1997
  Bemutatkoznak a nagy, tömör kerekű, speciális építése CGC széria. A Clark fennállásának 80-ik évfordulóját és egyben az 1.000.000-ik legyártott targoncáját ünnepli.

  1996
  A Clark az első targoncagyártóként megkapja az ISO 9001 minősítést.

  1993
  A gyár piacra dobja az első hidrosztatikus gépét.

  1991
  A Clark elsőként ajánl installált LPG-tartályt.

  1983
  A Clark bemutatja a világ első vertikálisan elhelyezett “szárnyakat”, melyek az ülésre installálva borulás esetén védik a kezelőt.

  1967
  A Clark vezeti be elsőként a bukókeret használatát.

  1945
  Megérkeznek a Clark targoncák az USA-ból Európába.

  1941
  A Clark uralja a targonca-piac 90%-át.

  1924
  A Clark megalkotja az első targoncának nevezhető eszközt, mely a Clarktor nevet kapja.

  1917
  Megjelenik az első traktor, mely a gyár területén alkatrészeket szállít.

  1909
  Megalakul a Clark gyár, mely kezdetben a vasúti szállítmányozást szolgálja.

  Ezek még érdekelhetik…

  Go Green Targonax

  Go Green Targonax

  Használja ki a Targonax Kft. által nyújtott energiahatékony szolgáltatásokat! Vásároljon új Clark targoncát ✓ Beszerezhet új Kovaco elektromos csúszókormányzású rakodót ✓ Béreljen targoncát ✓ Vegye igénybe targoncaszervizünket ✓ Az általunk forgalmazott eszközök...

  bővebben
  Kellemes Ünnepeket kíván a Targonax Kft.

  Kellemes Ünnepeket kíván a Targonax Kft.

  Tisztelt Partnereink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy  év végi munkarendünk az alábbiak szerint alakul: December 23.: ÜGYELETI REND* December 24-26. között: ZÁRVA December 27-31. között: ÜGYELETI REND* *Ügyeleti rend alatt szervizünk 8-12 óra között a szerződéses...

  bővebben
  Álmaid targoncája

  Álmaid targoncája

  Egy targonca legyen: erős ilntelligens megbízható Egy targonca legyen Clark! Ne érje be kevesebbel, válasszon minőségi terméket professzionális szolgáltatással!

  bővebben