Kérjen visszahívást!

Szeretné ha szakképzett kollégánk gyorsan segítene? Küldje el telefonszámát, majd ezután felkeressük a megadott telefonszámon és segítünk!

  Clark C50 tel

  Targonca téli felkészítése

  A rendszeres szervizelés, karbantartás elengedhetetlen része a targonca-géppark hatékony üzemeltetésének. A hideg és a téli időjárás közeledtével a targoncás munka nehézzé, sőt veszélyessé válhat, mivel előre nem látható kockázatokat hordozhat magában.

  Ahhoz, hogy a kezelők biztonságban legyenek és a géppark hibátlanul teljesítsen, a megfelelő szerviz- és karbantartási rutin elengedhetetlen mind a beltéri, mind a kültéri műveletekhez. Egész évre tervezett karbantartási programok javasoltak ahhoz, hogy gépek a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Ha azonban a karbantartást reaktívan közelíti meg vagy házon belül végzi, itt van néhány tennivaló. Alábbi anyagunkban ebben próbálunk segíteni.

  Időjárás-előrejelzés követésének fontossága

  Zord időjárás esetén elsőbbséget kell adni a biztonságnak, és meg kell határozni, hogy milyen munkákat lehet elvégezni.

  Elektromos targonca akkumulátorának ellenőrzése

  Elektromos targoncák esetében tartsa az akkumulátorokat teljesen feltöltve. A hideg hőmérséklet hatással van az akkumulátor elektrolitjára, ami miatt az besűrűsödik és nem képes a megfelelő teljesítményhez szükséges kémiai reakciót elérni.

  Üzemidő tervezésekor figyelembe kell vennie a hideg időjárást. Az akkumulátorok hidegebb időben gyorsabban lemerülnek, és hosszabb ideig tarthat a töltésük, ha a töltőhely nem klimatizált, ezért előfordulhat, hogy a töltési ütemtervet ennek figyelembevételével kell megtervezni. Mivel a téli hónapokban gyakori a csapadék, fontos gondoskodni arról is, hogy az akkumulátorok és az elektromos alkatrészek szárazon maradjanak, a targoncák fedeleit zárva tartsák, hogy elkerüljék a töltőcsatlakozók és a belső elektromos berendezések károsodását és korrózióját.

  Szervizeltetés fontossága

  A targoncák szervizelése létfontosságú a munkahelyi biztonság garantálásában és a targoncák folyamatos üzemeltetéshez. Minden műszakot ellenőrzések sorozatával kell kezdeni, hogy a targoncák maximális hatékonysággal működjenek, a talált hibákat szükséges naplózni és minél hamarabb kijavítani.

  A téli ellenőrzések tartalmaznak néhány olyan kiegészítő elemet, amelyeket nyáron nem kell olyan gyakran elvégezni. Ezek közé tartozhat annak ellenőrzése, hogy a fagyálló folyadékot feltöltötték-e (mind a motorban, mind a szélvédőmosóban, ha van ilyen), ellenőrizték-e a fagyáspontját, hogy biztosan ne legyen túl alacsony.  Ellenőrizze továbbá az ablaktörlő lapátok állapotát és szükség esetén – ha a lapátok kopottak vagy töredezettek – cserélje le azokat. A gumiabroncsok megfelelő állapota fontos a nedves vagy jeges úton való közlekedéshez, valamint a lámpák kiváló működésének ellenőrzése is elengedhetetlen. Folyamatosan ellenőrizze az üzemanyagszintet és szükség esetén töltse fel azt. Ha az üzemanyagtartálya alacsony, kondenzáció képződhet, ami a gép teljesítményének csökkenését vagy teljes leállását okozhatja. Használjon megfelelően minősített olajokat és kenőanyagokat. A legalacsonyabb hőmérsékletnek megfelelő téli súlyú olajok használata is ajánlott.

  A biztonságos üzemeltetés további lépései közé tartoznak

  Ha a targoncája nem rendelkezik fülkével és folyamatos a kinti munkavégzés, érdeklődjön esővédelmi, illetve komplett fülke felszerelésének lehetőségéről, akár utólagos fűtés biztosításával. A tapadás és stabilitás érdekében győződjünk meg arról, hogy a gumiabroncsokat téli használatra tervezték. A fúvott gumiabroncsok rossz körülmények között jobban teljesítenek, mint a tömör gumik. Indokolt esetben használhat láncokkal vagy szegecsekkel ellátott gumiabroncsokat. Hagyja a targoncát bemelegedni, különösen fontos ez a hidraulikarendszer esetében.  Csak olyan gyorsan menjen, amennyire a körülmények biztonságosan megengedik.  Biztosítsa a folyamatos látási viszonyokat. Hagyja abba a munkát, ha a körülmények romlanak (korlátozott látási viszonyok, csúszós felületek stb.).

  A belső égésű motorral felszerelt targoncák esetében hideg időben különösen óvatosnak kell lennie. Az egyébként nyitott ajtók és ablakok zárva bezárásakor a kipufogógázok és egyéb gázok koncentrálódhatnak.

  Végül, de nem utolsósorban győződjünk meg arról, hogy kezelők felkészültek a hidegben való munkavégzésre. Bárki, aki fagyos környezetben dolgozik, ki van téve a hidegstressz kockázatának. Fontos, hogy téli védőfelszerelés viselete, a meleg réteges öltözködés elengedhetetlen a kesztyűvel és a sapkával, valamint a szélálló ruházattal együtt. A felsőruházatnak jól látható színeket kell tartalmaznia, vagy biztonsági mellényt kell viselni a felsőruházat felett. Gondoskodjon arról is, hogy a kezelői tartsák meg a szüneteket. Extrém időjárási körülmények között a szokásosnál jobban kell koncentrálniuk, ami további mentális megterhelést jelent. A szünetek segítenek a gépkezelőknek, hogy hosszú távon is a legjobb teljesítményt nyújtsák.

  Megfelelő tartozékok, alkatrészek

  A megfelelő, jól karbantartott targonca teljesen optimalizált állapotban is szükség lehet néhány kiegészítő tartozékra, amikor a hőmérséklet csökken és a nappali órák rövidülnek. Ilyenek lehetnek a biztonsági lámpák, hólánc a gumikra, ülésmelegítő a kabinban, de akár kiegészítő fényszórókat is felszerelhetnek a targoncákra, hogy megkönnyítsék a munkavégzést nehéz körülmények között.

  Képezze a targoncavezetőket

  Annak megoldása, hogy a járművezetők minden időjárási körülmény között megfelelően képzettek legyenek a járművek kezelésére, nemcsak a vállalkozás általános termelékenységének, hanem minden érintett biztonságának előnyére válik. A gyakori képzések segíthetnek felkészíteni a csapatot az olyan szezonális problémákra, mint a rossz tapadás vagy a nedves, jeges téli időjárás okozta korlátozott látás. Ezek a tréningek a targonca volánja mögött dolgozók magabiztosságát is növelhetik, ami egész évben időjárástól függetlenül biztonságos és hatékony működést eredményez.

  Biztonságos üzemeltetést kívánunk!

  Scroll to Top