Kérjen visszahívást!

Szeretné ha szakképzett kollégánk gyorsan segítene? Küldje el telefonszámát, majd ezután felkeressük a megadott telefonszámon és segítünk!

  targonca berles bertargonca

  TAO kedvezmény – Váltson a jövő technológiájára!

  Amennyiben vállalkozása új targonca vásárlását tervezi, most érdemes elektromos eszközt választani, mert az üzemeltetési helytől és vállalat méretétől függően akár 1-1,5 millió forint kedvezmény is igénybe vehető.

  Igénybe vehető TAO és EKR kedvezmény számítása:


  TAO kedvezmény
  (új elektromos targonca nettó vételára – új (azonos paraméterű) belsőégésű targonca nettó vételára) x kedvezmény %-os mértéke


  Az adókedvezmény mértéke régiónként változik. Alapvetően nem a cég székhelye számít a kedvezmény mértékénél, hanem az elektromos targonca üzemeltetési helyszíne (azaz a beruházás/eszközbeszerzés megvalósulási helyszíne, telephelye).

  Például amennyiben egy nagyvállalat Pest megyén belüli telephelyére kerül az eszköz, akkor 30%, ha Pest megyén kívüli címére kerül, akkor 45%.

  Az adókedvezményhez szükséges igazolás kiállítását együttműködő partnerünk, a NRGMarket Plus Kft. végzi, aki piacvezetőként széleskörű tapasztalattal, nagyvállalati háttérrel, illetve felelősségbiztosítással rendelkezik.

  Amennyiben felkeltette érdeklődését a fenti adókedvezmény-igénylés folyamata, kérjük keressen minket.

  Jogszabályi háttér: 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint a 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól.

  Budapest és Pest megye területén

  Nagyvállalat30%
  Középvállalat40%
  Kisvállalkozás50%

  Országosan (BP és Pest megye kivételével)

  Nagyvállalat45%
  Középvállalat55%
  Kisvállalkozás65%

  Példa

  • CLARK C20 2 tonna teherbírású gázüzemű targonca nettó ára: 20 200 EUR+Áfa
  • CLARK EPX20i 2 tonna teherbírású elektromos targonca nettó ár: 26 650 EUR+Áfa
  • Árkülönbség: 6 450 EUR
  • TAO-ból igénybe vehető kedvezmény kisvállalkozás esetén akár 65%, vagyis: 4 193 EUR
  • TAO-ból igénybe vehető kedvezmény középvállalat esetén akár 55%, vagyis: 3 548 EUR

  Meddig?

  A beruházás 6 évig “görgethető”, vagyis, ha nincs elegendő TAO az adott évben, akkor a következő években is fel lehet használni a megmaradt összegét.

  Mire van szükség a TAO igazolás elkészítéséhez?

  1. Társasági adókörben (TAO) adózzon – egyéni vállalkozók, kisvállalkozói adót fizetők sajnos kiesnek.
  2. Legyen előzmény targoncája (bázis energiafogyasztás), amit korábban használt, ez lehet bérelt targonca is! Itt 3 adat szükséges: típus, üzemidő, (átlag) fogyasztás.
  3. Legyen egy referencia ajánlata, egy kevésbé energiahatékony, de azonos típusú és teherbírású targoncáról.

  A TAO kedvezmény feltételei a következők:

  • Az elszámolható költséget „szokásos piaci áron” kell figyelembe venni.
  • MEKH-nél regisztrált, akkreditált energetikai auditor által kiállított „energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolás” szükséges.
  • A vállalkozás a beruházás vagy felújítás részét képező valamennyi eszközt használatba veszi és ezeket az eszközöket a beruházás vagy felújítás üzembe helyezését követő legalább öt évig a hatályos engedélyben foglaltak szerint üzemelteti, illetve használja.
  • Ha az üzembe helyezett, az elszámolható költség összegénél figyelembe vett eszközöket – pótlás nélkül – kivezeti, vagy nem üzemelteti a hatályos engedélyben foglaltak szerint, akkor az ilyen eszközök bekerülési értéke az adókedvezmény alapjául szolgáló elszámolható költséget csökkenti.

  EKR kedvezmény – Idei évtől használható

  EKR – Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

  Lényege, hogy a targonca vásárlásból keletkező végső energia megtakarítás (GJ) eladható.

  • Beruházás összege: 26 650 €
  • A beruházással elért éves energiamegtakarítás átlagosan: 190 GJ

  EKR rendszerben való felhasználás esetén a kedvezmény (TAO nélkül) elérheti akár a 2.850.000 Ft – ot is.

  Mi szükséges hozzá és hogyan adható el?

  Ami szükséges: Az Energetikai Hivatalnál regisztrált, akkreditált energetikai auditor által hitelesített „EKR audit tanúsítvány”.
  Meddig adható el? A pénzügyi aktiválás évében értékesíteni kell, de legkésőbb a tárgyévet követő év március 31. napjáig, utána már nem lehet kereskedni a megtakarítással.
  Hol és hogyan lehet értékesíteni? Közvetlenül, vagy szervezett piacon, mint pl. a „Minitőzsde” online energiabeszerzési felületen.

  Kérjen ajánlatot, segítséget

  Kérjük írja meg röviden milyen megoldást szeretne, mely szolgáltatásunk venné igénybe vagy ha kérdése lenne felvesszük Önnel a kapcsolatot a részletek pontosítására és ajánlatadásra.


   Scroll to Top